Јапонија го евакуираше својот персонал од амбасадата во Кабул

Јапонската амбасада во Кабул ќе продолжи со активностите во привремената канцеларија што треба да се формира во Истанбул

1693378
Јапонија го евакуираше својот персонал од амбасадата во Кабул

Јапонија го евакуираше својот персонал од амбасадата во Кабул.

Во соопштението на Министерството за надворешни работи беше истакнато дека персоналот од 12 лица во Кабул, со „воен авион на пријателска земја“ безбедно стигна во Дубаи.

Јапонската амбасада во Кабул ќе продолжи со активностите во привремената канцеларија што треба да се формира во Истанбул.

Агенцијата Кјодо објави информација во која истакна дека Јапонија, од 2001 година наваму обезбедила 6,8 милијарди долари за реконструкција на Авганистан.

Талибанците со опсадата на главниот град Кабул на 15 август 2021 година, недела, ја презедоа контролата врз градот без конфликт откако претседателот Ешраф Гани ја напушти земјата, а владините сили го напуштија главниот град.Слични вести