Во Палестина започна кампања за окончување на практиката на Израел за „административен притвор“

Меѓународните институции не одат подалеку од критикување на оваа ситуација

1688044
Во Палестина започна кампања за окончување на практиката на Израел за „административен притвор“

 

Во Палестина започна кампања за окончување на практиката на Израел за „административен притвор“.

Палестинците одржаа две истовремени прес-конференции пред Обединетите нации во градот Рамалах и Меѓународниот комитет на Црвениот крст (МКЦК) во Газа и ја објавија својата кампања против практиката на Израел за „административно притворање“.

На состанокот присуствуваа претставници на Делегацијата на затворениците и ослободените делегати на Палестинската ослободителна организација (ПЛО), Палестинската лига на затвореници и Комитетот на затвореници од Исламските и националните сили, во кој се вклучени повеќето од палестинските групи на отпор.

Кадура Фарис, претседател на Здружението на палестинските затвореници во својот говор  нагласи дека „административниот притвор“ на Израел треба да заврши и реагираше велејќи дека меѓународните институции не одат подалеку од критикување на оваа ситуација.

Истакнувајќи дека Израел, на тишината на меѓународните институции смета како на „зелено светло за продолжување на нивните практики“, Фарис ги повика овие институции да извршат сериозен притисок врз Израел.

На состанокот одржан во Газа, Халид ал-Баташ, еден од лидерите на Движењето Џихад, одржа говор во името на исламските институции.

Опишувајќи го административниот притвор како „трајна неправда што го нарушува достоинството на Палестинците на Западниот Брег, Ерусалим и Газа“, Баташ го повика палестинскиот народ активно да дејствува против политиката на административен притвор.

Баташ, исто така, ги повика локалните и меѓународните организации за човекови права да извршат притисок врз Израел да ја прекине оваа политика.

Со она што го нарекува „административен притвор“, Израел може да ги задржи Палестинците од 1 до 6 месеци врз основа на разузнавачки информации.

Доколку се одлучи дека уапсениот „претставува опасност за безбедноста на Израел“, воениот судија може да го продолжи периодот на притвор до 5 години, дури и без да поднесе кривична пријава.

Според палестински извори, во израелските затвори има околу 4.500 Палестинци, од кои 365 се „административни затвореници“.Слични вести