Продолжуваат шумските пожари во Канада кои избувнаа во провинциите

Според податоците на Центарот за шумски пожари на Британска Колумбија, евидентирани се 1.432 пожари,

1688035
Продолжуваат шумските пожари во Канада кои избувнаа во провинциите

Пожарите во Британска Колумбија, Алберта, Саскачеван и Манитоба, како и во провинцијата Онтарио во централниот дел на земјата, почнаа да ги загрозуваат и урбаните центри.

Според канадскиот Интер-агенциски центар за пожари (ЦИФФЦ), заклучно со 27 јули во повеќе од 4.900 пожари во овие провинции изгореле повеќе од 2,5 милиони хектари шумска површина.

Британска Колумбија беше објавена како провинција со најмногу шумски пожари во земјата.

Според податоците на Центарот за шумски пожари на Британска Колумбија, во шумските пожари што започнаа на 17 јуни, кога беше примена првата забелешка оваа година, беа евидентирани 1.432 пожари, вклучувајќи ги и оние што досега беа изгаснати.

Во провинцијата Британска Колумбија, каде пожарите на 283 различни точки се уште се активни, до денес се изгорени 638 илјади хектари шумско земјиште.

Според податоците на Провинцискиот шумски пожарен центар, вкупно 3.603 пожарникари, војници и доброволци, вклучувајќи 455 пожарникари од други канадски провинции, се вклучени во напорите за гаснење пожар.

214 хеликоптери и противпожарни авиони, исто така, ги поддржуваат активностите на копнените екипи во борбата против пожарот.

Офицерот на разузнавачка служба на противпожарната бригада, Хана Свифт, за Си-Би-Си рече дека се издадени наредби за евакуација на приближно 5.650 имоти во областите погодени од пожарите и дека на дневен ред е евакуација на 25.000 луѓе.

Селото Литон кое брои 255 жители во Британска Колумбија, беше изложено на пламенот на пожарите, а на 25 јуни селото практично беше избришано од картата.

Постар пар кој не можеше да излезе од јамата во која што падна за време на напорите за евакуација на селото Литон, изгоре во пожарот.Слични вести