Одлуката на претседателот Саид за замрзнување на овластувањата на Собранието ќе важи 30 дена

Со одлуките ќе се укине имунитетот на сите пратеници и дека претседателот Саид, со назначување премиер ќе ја преземе извршната власт.

1680359
Одлуката на претседателот Саид за замрзнување на овластувањата на Собранието ќе важи 30 дена

Туниското претседателство соопшти дека одлуката објавена од претседателот Кајс Саид за замрзнување на овластувањата на Собранието ќе важи 30 дена.

Туниското претседателство, по состанокот на кој присуствуваа претставници на воено командниот кадар и високите безбедносни функционери на Саид, на својата официјална страница на Фејсбук објави соопштение.

Во соопштението беше наведено дека претседателот Саид, по консултациите со премиерот и претседателот на собранието, усвои одлука за примена на 80-от член од Уставот со цел да се осигури безбедноста и стабилноста на земјата и функционирањето на државата и дека овие одлуки содржеле разрешување на премиерот Хишам Меши и 30 дневно замрзнување на овластувањата на Собранието.

Во соопштението се потврдува дека со одлуките ќе се укине имунитетот на сите пратеници и дека претседателот Саид, со назначување премиер ќе ја преземе извршната власт.

Претседателот Саид, во видео пораката што ја објави доцна синоќа, истакна дека ги замрзнал сите овластувања на Собранието, го суспендирал имунитетот на пратениците, го разрешил сегашниот премиер Хишам ал-Машиши и дека извршната власт, тој ќе ја преземе со премиер што ќе го назначи.

По одлуките на Саид, претседателот на Тунискиот парламент и лидер на движењето Нахда, Рашид ал-Гануши направи проценка за катарската телевизија Ал Џезира и изјави дека одлуките на претседателот немаат правна основа и претставуваат државен удар.

Гануши ги повика луѓето на мирна борба за враќање на демократијата.Слични вести