Трудо: „Во Канада нема место за исламофобијата“

Оваа омраза не е нешто што може да се отстрани за еден де

1679085
Трудо: „Во Канада нема место за исламофобијата“

Канадскиот премиер Џустин Трудо рече дека во неговата земја нема место за исламофобија.

Националниот самит за исламофобија на Канада се одржа преку интернет со многу министри во владата на Трудо и извршни директори на официјални институции, водачи на муслимански невладини организации и учесници од различни слоеви на општеството.

Премиерот Трудо, во својот говор во оваа прилика рече:

„Да бидеме многу јасни, нема место за исламофобија во Канада. Но, оваа омраза не е нешто што може да се отстрани за еден ден.

Ние определивме конкретни патишта со кои можеме да продолжиме да преземаме активности за заштита на муслиманските Канаѓани и ја потврдуваме нашата заложба за искоренување на оваа омраза кога и каде и да се појави. Како Влада, ние инвестираме во заштитата на џамиите и центри на заедницата. Фанатизмот и радикализмот и крајно десничарска омраза. willе продолжиме да градиме Канада каде сите се добредојдени, безбедни и почитувани, заедно со канадските муслимани низ целата земја“:

Потсетувајќи дека луѓето од сите групи и вери, особено муслиманите, треба да можат безбедно и слободно да шетаат по улиците, во трговските центри и во сите јавни простори, Трудо рече дека ќе продолжат да ги преземаат потребните чекори за тоа.Слични вести