Бајден: „Дезинформации на Фејсбук ги убиваат луѓето“

Единствената епидемија што ја имаме е меѓу невакцинираните

1676775
Бајден: „Дезинформации на Фејсбук ги убиваат луѓето“

Претседателот на Соединетите Американски Држави (САД) Џо Бајден рече дека дезинформациите за новиот вид епидемија на коронавирус (Ковид-19) и вакцинацијата на платформата на социјалната мрежа Фејсбук беше причина за смртта на луѓето.

Џо Бајден даде изјави на новинарите за епидемискиот процес.

Одговарајќи на наводите дека платформите на социјалните медиуми како Фејсбук играат улога во ширењето дезинформации за вакцините и пандемијата, Бајден рече:

„Единствената епидемија што ја имаме е меѓу невакцинираните. Тие ги убиваат луѓето“.

Американските здравствени власти предупредуваат дека сегашниот пораст на смртноста и инфекциите на Ковид-19 во земјата ги погодува само невакцинираните заедници.

Портпаролот на Белата куќа, Џен Псаки, исто така рече дека Фејсбук и другите платформи не вложуваат доволно напори во борбата против дезинформациите за вакцините.

Портпаролот на Фејсбук, Кевин Мекалистер изјави дека на компанијата нема да и пречат обвинувања што не се поткрепени со факти.

Компанијата во посебно соопштение го објави следното:

„Укинавме и отстранивме над 18 милиони лажни информации и профили за КОВИД-19 кои ги прекршија овие правила“.Слични вести