Состанок на министрите за надворешни работи на ЕУ во Брисел

На состанокот на министрите за надворешни работи на Европската унија (ЕУ) ќе се разговара за прашања од еден широк спектар како што се ситуацијата во Авганистан и Либан и случувањата на Блискиот исток и во Мозамбик

1673967
Состанок на министрите за надворешни работи на ЕУ во Брисел

Министрите за надворешни работи на земјите членки на Европската унија (ЕУ) се состанаа во главниот град на Белгија, Брисел, за разгледување на прашања како што се ситуацијата во Авганистан и Либан и случувањата на Блискиот исток и во Мозамбик.

На официјалниот дневен ред на Советот за надворешни односи на ЕУ се наоѓаат прашања како што се геополитиката на новите дигитални технологии, документарниот филм „Стратешки компас“ на ЕУ чиј нацрт се очекува да биде подготвен на крајот на оваа година.

На состанокот се очекува да биде донесена одлука од страна на Советот на Европската унија (ЕУ) во врска со испраќањето на едукативна мисија на ЕУ за придонес во борбата против терористичката организација Енсар'ул Суна во Мозамбик.

Освен тоа на дневниот ред на министерскиот состанок се наоѓа и политичката и економската криза во Либан, а ќе се разговара и за Јужен Кавказ.

Министрите за надворешни работи на Австрија, Литванија и Романија ќе го информираат Советот во врска со резултатите од остварените посети на Грузија, Азербејџан и Ерменија.

Меѓу точките на дневниот ред на состанокот на министрите за надворешни работи на Европската унија (ЕУ) се наоѓа и Авганистан.

Во однос на овој наслов на состанокот во чии рамки ќе биде разгледана најновата состојба по одлуката на НАТО за повлекување од Авганистан, се очекува да се нагласи значењето на функционирањето на аеродромот во Кабул.

Во меѓувреме, на состанокот на министрите за надворешни работи на Европската унија (ЕУ) ќе учествува и израелскиот министер за надворешни работи Јаир Лапид.Слични вести