Француската пратеничка Шапелиер: „Цел се само забулените жени“

Само 25 отсто од гласачите излегоа на гласачките места и дека во некои центри за гласање очајно бараа службеници за гласање

1667773
Француската пратеничка Шапелиер: „Цел се само забулените жени“

Француската пратеничка Ени Шапелје на дебатите за предлог законот познат како „сепаратистички“ во Националното собрание, реагираше на додавањето на членот за воведување „забрана на службените лица на гласањето да носат религиозни симболи“.

Шапелје рече: „Зошто (во Франција) за цел ги земаме жените со шамии, а не други работи?

Коалиционата партија МоДем, партнер на власт, предложи во нацрт-законот да се додаде членот „забрана за службените лица на гласачките кутии да носат верски симболи“, кој од претседателот Емануел Макрон беше најавен како „борба против исламистичкиот сепаратизам“, а кој по реакциите беше преименуван во „Принципи за зајакнување на почитувањето на законите на Републикатапо реакциите.

Споменатиот член предизвика контроверзии во Собранието.

Ени Шапелје, член на групата „Дејствуваме заедно“ која зеде збор на дебатите, потсети дека само 25 отсто од гласачите излегоа на гласачките места и дека во некои центри за гласање очајно бараа службеници за гласање.

Шапелје изјави дека владата развила теории за забрана за граѓаните кои ја вршат својата граѓанска должност да бидат ангажирани како службеници на гласачките места и кутии потенцирајќи: „Навистина не разбирам зошто (во Франција) за цел ги земаме жените со марами а не другите работи. Пред да се интервенира врз жените со марами на гласачките кутии, не се велеше ниѓто за мажите што носеа кипа“.

Истакнувајќи дека да се биде службеник на гласачката кутија ова право треба да биде подеднакво отворено за секого, како државјанството, Шапелје рече: „Не наоѓајте лажни изговори за да наведете и обвинувате жени со марами што не сакате да ги прифатите“.

По двочасовната дебата во парламентот, предлогот беше одбиен.Слични вести