Напад на медресa во Нигерија

Портпаролот на државната полиција во Нигер, Васиу А. Абиодун, во писмената изјава изјави дека вооружени лица кои со мотоцикл отишле во медресата Салаху Танко на покраината Тегина, отвориле оган.

1648611
Напад на медресa во Нигерија

Едно лице го загуби животот во нападот на медреса во покраината Нигер, во западноафриканската земја Нигерија, а над 100 ученици беа киднапирани.

Портпаролот на државната полиција во Нигер, Васиу А. Абиодун, во писмената изјава изјави дека вооружени лица кои со мотоцикл отишле во медресата Салаху Танко на покраината Тегина, отвориле оган.

Абиодун објави дека во нападот едно лице е убиено, а десетици ученици од медресата биле киднапирани.

Истакнувајќи дека сè уште не е познат бројот на киднапирани ученици, Абиодун рече дека во областа на инцидентот биле испратени безбедносните сили.

Абиодун апелираше до јавноста за смиреност, изјавувајќи дека учениците ќе бидат спасени без да бидат повредени.

Од друга страна, информациите објавени во националните медиуми тврдат дека во нападот биле киднапирани повеќе од 100 ученици.

Поради неодамнешните напади на вооружени лица врз мотоцикли во земјата, во некои покраини беше забранета употребата на мотоцикл.

Во нигериските покраини како што се Бенуе, Плато, Кацина и Замфара, од јануари досега од училиштата повеќе пати биле киднапирани ученици.

Последен пат во земјата, 16 студенти беа киднапирани во напад на вооружени лица на приватниот универзитет Грин Филд во Кадуна на 20 април.

Поради нападите насочени кон училиштата во Нигерија, во некои провинции беше прекинато образованието.Слични вести