Ако Израел продолжи со своите прекршувања во Ерусалим, тоа ќе предизвика голема верска војна

Ако се допре Ал Акса, тоа нема да биде случај во отворен конфликт или регионална војна

1646619
Ако Израел продолжи со своите прекршувања во Ерусалим, тоа ќе предизвика голема верска војна

Јахја ес-Синвар, висок раководител на движењето Хамас одговорен за Газа, изјави дека континуираните прекршувања на Израел во Ерусалим ќе предизвика голема верска војна во регионот.

Синвар првпат по израелските напади, даде изјава пред странскиот печат и арапските новинари во Појасот Газа на две последователни средби.

„Постојаните прекршувања на Израел во Ерусалим ќе предизвикаат голема верска војна во регионот рече Синвар, предупредувајќи ги светските држави наспроти индиферентноста против израелските практики во Ерусалим.

Заканувајќи се дека обликот на целиот Блиски Исток ќе се промени доколку се допре Ал Акса, Синвар продолжи со следните зборови:

„Градот Ерусалим е црвена линија. Постоењето на Израел зависи од тоа што прави во градот. Отпорот сакаше да им ја пренесе пораката на светот и на непријателот: Престанете да играте со оган. На почетокот, започнавме лансирање ракети во правец на Ерусалим, така што непријателот да има во предвид дека има луѓе кои ја штитат Ал Акса. Силите на отпорот имаат моќ да лансираат стотици ракети со опсег од 200 километри за една минута“.

Изјавувајќи дека она што се случи во последниот израелски напад беше само мал маневар, Синвар рече дека ако се допре Ал Акса, тоа нема да биде случај во отворен конфликт или регионална војна.Слични вести