Предупредување од Насралах до Израел

Отпорот (Хезболах) во Либан е многу добар во подготовките. Не прави грешка во оценувањето на Либан

1645763
Предупредување од Насралах до Израел

Генералниот секретар на Хезболах со седиште во Либан, Хасан Насралах предупреди дека доколку Израел продолжи со своите прекршувања во окупираниот Источен Ерусалим, „може да започне регионална војна, што ќе резултира со уништување на оваа земја“.

Во говорот по повод на 21-та годишнина од крајот на израелската окупација на југот на Либан, Насралах рече:

„Израелците треба да разберат дека нападот врз Ал Акса и светите простори во окупираниот Источен Ерусалим е различен од другите напади што ги извршија. За возврат, отпорот во Газа нема да остане ограничен во границите на Газа.

Кога светите простори се во опасност, вештачките граници немаат никакво значење. Насралах рече дека треба да ја достигнат целта за „регионална војна против Ерусалим“ и дека „Израелците ќе разберат дека секој чекор што ќе го фрлат, ќе им донесе крај, благодарение на оваа цел“.

Истакнувајќи дека палестинските групи за отпор во Газа постигнаа голем воен успех против Израел, Насралах изјави дека овој успех повторно воздигна угледот на палестинската кауза и дека таканаречениот мировен план на Соединетите Американски Држави го поништува и Договорот на векот.

Насралах исто така рече: „Отпорот (Хезболах) во Либан е многу добар во подготовките. Не прави грешка во оценувањето на Либан“.

Во меѓувреме, израелските војници фрлија бомби со солзавец во јужен Либан, каде што приврзаниците на Хезболах демонстрираа за да ја прослават 21-годишнината од повлекувањето на Израел од регионот.

Четири бомби со солзавец фрлени во пограничниот град Ел-Адејсе предизвикаа задушување на луѓето во областа.Слични вести