Израелската полиција ги нападна Палестинците

На барање на еврејските доселеници, Основниот мировен суд во Ерусалим во 2019 година донесе одлука 12 палестински семејства кои живеат во квартот Шеик Џерах, да ги евакуираат своите домови во корист на доселениците.

1643864
Израелската полиција ги нападна Палестинците

Израелската полиција врз Палестинците собрани во квартот Шеик Џерах во окупираниот Источен Ерусалим интервенираше со звучни бомби и возила за интервенција против општествени немири.

На повикот на жителите на Шеик Џерах, десетици Палестинци одржаа демонстрации пред контролниот пункт на израелската полиција на влезот во населбата.

Израелската полиција, на Палестинците кои се соочуваат со закана за депортација во Шеик Џерах, не им дозволи да излезат пред куќите и интервенираше со звучни бомби и канализациска вода под притисок од возила за интервенција против општествени немири.

Палестинската Црвена полумесечина објави дека две лица биле повредени во нападот на израелската полиција со звучни бомби, а едно од повредените беше пренесено во болница.

На барање на еврејските доселеници, Основниот мировен суд во Ерусалим во 2019 година донесе одлука 12 палестински семејства кои живеат во квартот Шеик Џерах, да ги евакуираат своите домови во корист на доселениците.

Според одлуката, 4 од овие семејства требало да ги евакуираат своите домови во јануари 2021 година.

По приговорите на семејствата, беше одлучено да се обжали одлуката и повторно да се започне судскиот процес, но во средината на февруари, Израелскиот централен суд го отфрли приговорот на овие 4 семејства.

Претходно оваа година, Израелскиот централен суд нареди 7 семејства да ги евакуираат своите домови и да им ги препуштат на еврејските доселеници.

Судот конечно на 4 март ги отфрли жалбите на палестинските семејства кои живеат во областа Шеик Сера против одлуката.

На 2 мај, Врховниот суд на 4-те семејства во Шеик Џерах им даде рок до 6 мај да се „договорат“ со еврејските доселеници.

На рочиштето што се одржа на 9 мај во Врховниот суд на Израел, конечната одлука беше одложена за јуни.Слични вести