Сенаторот Сандерс: САД треба да презентираат неутрален став кон политиките на притисок на Израел

Сенаторот на Демократската партија од Вермонт во Конгресот на Соединетите Американски Држави (САД) Берни Сандерс: САД треба да презентираат неутрален став против политиките на притисок на Израел

1639690
Сенаторот Сандерс: САД треба да презентираат неутрален став кон политиките на притисок на Израел

Сенаторот на Демократската партија од Вермонт во Конгресот на Соединетите Американски Држави (САД) Берни Сандерс истакна дека САД треба да ја променат својата рута против политиките на притисок на Израел и да презентираат неутрален приод.

Сенаторот Сандерс објави напис во „Њујорк Тајмс“ (New York Times) под насловот „САД треба да го поддржуваат неутралниот став на Блискиот исток“ посветен на нападите на Израел во последните денови врз Палестинците.

Потсетувајќи дека за време на секој судир помеѓу Израел и Палестина со години се изговара истата реторика „Правото на самоодбрана на Израел“, демократскиот сенатор Сандерс во својот напис го поставува следното прашање: „Добро, зошто никако не се поставува прашањето, 'Кое е правото на палестинскиот народ?' И зошто насилството во Израел и Палестина на изглед како да го забележуваме само кога паѓаат ракети врз Израел?“.

Сандерс рече дека истреланите ракети од страна на Хамас, меѓутоа подвлече дека судирите коишто се доживуваат денеска не започнаа со овие истрелувани ракети.

Тој нагласи дека владата на премиерот Бенјамин Нетанјаху во Израел ги отуѓува Палестинците и за спречување на евентуалното решение со две држави е во потрага по политики за изградба на незаконски населби.

„Израел наместо да се залага за мир и правда ја зајакнува нееднаквата и недемократска контрола на тие територии.“ - констатира Сандерс.

Демократскиот сенатор од Вермонт Берни Сандерс укажа дека новиот американски претседател Џо Бајден сега има шанса да презентира став кон светот на основа на правдата и демократијата.

Сандерс го упати следниот повик: „Треба да ја промениме нашата тура и да присвоиме неутрален приод што го поддржува и зајакнува меѓународното право во врска со заштитата на цивилите.“

Потсетувајќи дека Соединетите Американски Држави (САД) секоја година му доставуваат помош на Израел од приближно 4 милијарди долари, Сандерс додаде дека треба веќе да се престане со одбрана на владата на Нетанјаху и на неговите недемократски и расистички однесувања.

 Слични вести