Повик од киргискиот претседател Џапаров

Апелирам секое семејство да се врати во своето живеалиште. Немојте да ги следете провокациите

1632646
Повик од киргискиот претседател Џапаров

Претседателот на Киргистан Садир Џапаров повика повеќе од 27 илјади граѓани кои ги напуштиле своите домови поради конфликтот на киргистанско-таџикистанската граница да „се вратат дома“.

Џапаров по „прекинот на огнот“ меѓу Киргистан-Таџикистан на 1 мај и се обрати на јавноста.

Посочувајќи дека има повеќе од 27 илјади граѓани кои ги напуштиле своите домови поради конфликтот на киргистанско-таџикистанската граница, Џапаров рече:

„Апелирам секое семејство да се врати во своето живеалиште. Немојте да ги следете провокациите“, рече тој.

Џапаров исто така вети дека куќите оштетени и изгорени како резултат на настаните ќе ги санира државата.

Од друга страна, официјалните претставници изјавија дека ситуацијата во регионот е под контрола.

Во судирот на 28 април поради контролата на мрежата за дистрибуција на вода, наречена Головној, загинаа 49, а повеќе од 260 лица беа повредени од двете страни

Повеќе од 27 илјади граѓани на Киргистан ги напуштија своите домови во регионот.

На 1 мај, управите на двете земји се договорија за „прекин на огнот“ и повлекување на војниците во касарната.Слични вести