Климатскиот самит започна со уводниот говор на американскиот претседател Џо Бајден

Климатскиот самит се одржува под водство на Соединетите Американски Држави (САД) преку интернет, во виртуелна средина, започна со уводниот говор на американскиот претседател Џо Бајден

1626640
Климатскиот самит започна со уводниот говор на американскиот претседател Џо Бајден

Климатскиот самит што се одржува во виртуелна средина под водство на САД по испратената порака од страна на американскиот претседател Џо Бајден до лидерите на 40 земји во светот, започна со уводниот говор на американскиот претседател Џо Бајден.

На самитот којшто започна денеска и ќе трае во текот на два дена (и утре), ќе се фокусира на намалување на емисиите на јаглерод во наредните 10 години, економските придобивки на климатските акивности особено преку вработувањето, технологиите за трансформација и промовирањето на вондржавните актери кои работат за климатските промени.

Американскиот претседател Џо Бајден во уводниот говор на отворањето на Самитот, подвлекувајќи дека на сите сектори во земјата им се паѓаат значајни задачи на точката на климатските промени, го рече следното: "САД планираат до 2030 година емисијата на стакленички гласови да ги нападнат на половина. Како народ напредуваме кон оваа цел. Тоа можеме да го оствариме не само за попросперитетно живеење, туку ако фрлиме економски чекори и за поздрава, праведна и чиста планета."

Нагласувајќи дека САД имаат за цел да достигнат и до ниво од нула емисии на јаглерод до 2050 година, Бајден го упати следниот повик: "Меѓутоа, Америка стануваат причина за само помалку од 50 отсто од емисиите на јаглерод во светот. Ниту еден народ не може самиот да го реши овој проблем. Треба да фрлиме чекор како земји кои ги претставуваат најголемите економии на светот."

Бајден напомена дека сите земји треба да фрлат храбри чекори во име на чистата енергија и рече: "Ајде да се натпреваруваме за поодржлива иднина. Само така би можеле да се справиме со оваа егзистенцијална криза на нашата епоха. Знаеме колку е значајно тоа."

Американскиот претседател Џо Бајден укажа дека денешниот самит претставува значаен чекор и за климатскиот самит што ќе се одржи во месец ноември во Глазгов и им се заблагодари на сите учесници.

Од друга страна, и американскиот државен секретар Антони Блинкен укажа на значењето на глобалната соработка во борбата против климатските промени и истакна дека сите земји треба да делуваат заедно во борбата против овој глобален проблем.

Појаснувајќи дека со придавање на поголемо функционирање на на дипломатијата треба на одреден начин заедно да се бараат патиштата за решавање на овој проблем, Блинкен нагласи дека от тој аспект Климатскиот самит претставува значајна можност.

 Слични вести