Формирана Комисија за истражување на ерменските злосторства за време на окупацијата на Карабах

На Комисијата формирана за истражување на зулумот и масакрите извршени од страна на Ерменците врз Азербејџанците за време на азербејџанско-ерменската војна, и е дадено името: „Комисија за истражување на воените злосторства во Карабах“

1626018
Формирана Комисија за истражување на ерменските злосторства за време на окупацијата на Карабах

Формирана е Комисија со цел истражување на воените злосторства извршени од страна на Ерменија за време на окупацијата на областа Карабах.

На Комисијата формирана за истражување на зулумот и масакрите извршени од страна на Ерменците врз Азербејџанците за време на азербејџанско-ерменската војна, и е дадено името: „Комисија за истражување на воените злосторства во Карабах.“

Утврдени се и членовите на комисијата од чија страна е слоганизиран зборот „Еден народ, две држави“ на националниот лидер на Азербејџан покојниот Хајдар Алиев, којшто е присвоен од страна на двете држави, Турција и Азербејџан.

Во Комисијата, освен од Турција и Азербејџан, има учество и од други земји како што се; Соединетите Американски Држави (САД), Русија, Украина, Германија, Франција, Белгија, Англија, Португалија, Мавританија, Шпанија, Малдивите, Словенија, Турската Република Северен Кипар (ТРСК), Египет, Саудиска Арабија, Катар, Кувајт, Обединетите Арапски земји (ОАЕ), Јордан, Бахреин, Иран, Ирак, Палестина, Алжир, Мароко, Тунис, Судан, Камерун, Брегот на Слоновата Коска, Нигер и Нигерија.Слични вести