ЕУ по втор пат воведе санкции врз воениот режим во Мјанмар

Високиот претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел соопшти дека е донесена одлука за воведување по втор пат санкции врз воениот режим во Мјанмар за кои рече дека овојпат се пообемни

1624479
ЕУ по втор пат воведе санкции врз воениот режим во Мјанмар

Високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел на одржаната прес-конференција по состанокот на министрите за надворешни работи преку видео-конференција, соопшти дека е донесена одлука за воведување по втор пат санкции врз воениот режим во Мјанмар.

Велејќи дека овојпат донесените санкции се пообемни, Борел информира дека кон списокот со санкции се внесени 10 лица и две организации на армијата, а како што рече поради нивната улога во воениот удар и притисокот што се врши врз народот во Мјанмар.

На тој начин, бројот на лицата кон кои се воведени санкции во Мјанмар за патување и замрзнување на нивните имоти се зголеми на 35, а на организациите на две.Слични вести