Во Африка повеќе од 100 милиони лица се соочуваат со глад на „катастрофално ниво“

Според извештајот на Меѓународната федерација на здруженијата на Црвената полумесечина ни Црвениот крст (IFRC), во Африка повеќе од 100 милиони лица се соочуваат со глад на „катастрофално ниво“

1622554
Во Африка повеќе од 100 милиони лица се соочуваат со глад на „катастрофално ниво“

Во Африка повеќе од 100 милиони лица се соочуваат со проблем со недостаток од храна на „катастрофално ниво“.

Според извештајот на Меѓународната федерација на здуженијата на Црвената полумесечина и Црвениот крст (IFRC), меѓу елементите коишто ја зголемуваат кризата со храна се судирите, безбедносните проблеми, инвазијата на роеви скакулци, климатските промени, поплавите и економските тешкотии на континентот. 

Во извештајот на Меѓународната федерација на здруженијата на Црвената полумесечина и Црвениот крст (IFRC) се истакнува дека во Африка повеќе од 100 милиони лица се соочуваат со проблеми со недостаток од храна и дека причина за зголемување уште повеќе на овој проблем во голем број земји на континентот е и пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19).

Во извештајот како земји и области кои се соочуваат најмногу со криза за храна во Африка се набројуваат Јужен Судан, Сомалија, областа Тигај на Етиопија, басенот на езерото Чад, Буркина Фасо, Мали и Нигер.

 Слични вести