СЗО: Пандемијата на Ковид-19 е многу далеку за да заврши

Генералниот директор на Светската здравствена организација (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус привлече внимание дека пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) е многу далеку за да заврши, но дека би можела да се стави под контрола за неколку месеци

1619798
СЗО: Пандемијата на Ковид-19 е многу далеку за да заврши

Генералниот директор на Светската здравствена организација (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус истакна дека и покрај понудените 700 милиони дози вакцини против новиот тип коронавирус (Ковид-19) во светот 7 недели по ред како продолжува да расте бројот на случаите.

Гебрејесус привлече внимание дека пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) е многу далеку за да заврши, но дека би можела да се стави под контрола за неколку месеци.

Тедрос Аданом Гебрејесус рече: „Посакуваме да видиме како наново се отворени општествата и економиите, како продолжуваат патувањето и трговијата. Меѓутоа, моментално во голем број земји одделенијата за интензивна нега се преполни и луѓето умираат.“

Генералниот директор на Светската здравствена организација (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус, напомена дека пандемијата на Ковид-19 е многу далеку за да заврши и го подвлече следното: „Меѓутоа, имаме голем број  причини за да бидеме оптимисти. Намалувањето на бројот на инфектирањата и смртните случаи во првите два месеци од годината покажува дека овој вирус и неговите варијанти можат да се сопрат.“

Според податоците на интернет страницата „Ворлдометер“ (Worldometer), бројот на смртните случаи поради пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) во светот надмина 2 милиони 951 илјада лица, а бројот на инфектираните се зголеми на над 136 милиони.Слични вести