Повик од СЗО за доделување вакцини на сиромашните земји

Тедрос Адханом Гебрејесус, генералниот директор на СЗО изјави дека на овие дваесет земји итно им се потребни десет милиони дози вакцина

1609918
Повик од СЗО за доделување вакцини на сиромашните земји

Светската здравствена организација (СЗО) упати повик „итни“ донации за вакцини за дваесет земји во светот кои под заканата на епидемијата од новиот вид на коронавирус (Ковид-19) сè уште немаат можност за пристап до ниту една од постојните вакцини против Ковид-19.

СЗО, повикувајќи ги богатите земји, соопшти дека овие земји треба да дејствуваат „во согласност со нивните одговорности“.

Тедрос Адханом Гебрејесус, генералниот директор на СЗО изјави дека на овие дваесет земји итно им се потребни десет милиони дози вакцина.

Генералниот секретар на СЗО предупреди дека меѓународната иницијатива Ковакс е подготвена да ги снабдува вакцините во овие земји, но трката со вакцини низ целиот свет го забавува снабдувањето.

Наведувајќи дека билатералните договори, забраните за извоз и вакциналниот национализам ја нарушуваат рамнотежата на пазарот и предизвикуваат „огромна нерамнотежа“ меѓу понудата и побарувачката, генералниот секретар на СЗО, Гебрејесус рече:

„10 милиони дози не се премногу и во никој случај не се доволни“.Слични вести