Повик до муслиманите во Германија да излезат на гласање

Секој глас што нема да се користи, ќе им биде даден на екстремно десничарите и популистите кои се обидуваат да ја поделат Германија на опасен начин

1590289
Повик до муслиманите во Германија да излезат на гласање

 

Аиман Мазјек, претседателот на Централниот совет на муслиманите во Германија рече дека оваа година е година на супер избори во Германија поради што ги повикува муслиманите во земјата да одат на гласачките кутии.

Потсетувајќи дека оваа година ќе има и државни и општи избори во Германија, Мазјек во писменото соопштение рече дека околу 2 милиони муслимански гласачи треба да излезат на гласање.

Наведувајќи дека за оваа цел тие започнале постер кампања наречена „Мојот глас е важен“, Мазјек рече:

"Ние сме дел од Германија. Со кампањата сакаме да покажеме дека сме на страната на демократијата и основните слободи. Секој глас што нема да се користи, ќе им биде даден на екстремно десничарите и популистите кои се обидуваат да ја поделат Германија на опасен начин“.

Изборите за Бундестагот во Германија ќе се одржат на 26 септември. Покрај тоа, оваа година парламентарните избори ќе се одржат во 6 различни покраини.Слични вести