ОН свика состанок за Кипар кој ќе се одржи на 27 април

Целта на состанокот е да се види дали страните можат да се состанат на заеднички терен за да се најде трајно решение за кипарскиот проблем во блиска иднина

1590244
ОН свика состанок за Кипар кој ќе се одржи на 27 април

 

Обединетите нации (ОН) свикаа состанок за Кипарските страни и земјите гаранти Турција, Грција и Велика Британија кои на 27-29 април ќе се одржи во Женева, Швајцарија.

Портпаролот на генералниот секретар на ОН Стефан Дујариќ во писменото соопштение истакна:

„Генералниот секретар помеѓу 27 и 29 април 2021 година во Женева, Швајцарија планира да одржи неофицијален состанок 5 + 1 за кипарскиот проблем “.

Во соопштението беше подвлечено дека целта на состанокот е да се види дали страните можат да се состанат на заеднички терен за да се најде трајно решение за кипарскиот проблем во блиска иднина.Слични вести