Русија остро реагираше на одлуката на ЕУ за преземање санкции

Одлуката е „големо разочарување“ и ќе им наштети на односите меѓу ЕУ и Русија

1588745
Русија остро реагираше на одлуката на ЕУ за преземање санкции

Русија остро реагираше на одлуката на министрите за надворешни работи на земјите од Европската унија (ЕУ) за санкционирање на Русија поради затворањето на рускиот дисидент Алексеј Навални.

Руското Министерство за надворешни работи објави писмено соопштение во врска со прашањето.

Министерството соопшти дека одлуката е донесена под изговор на „измисленост“. Одлуката е „големо разочарување“ и ќе им наштети на односите меѓу ЕУ и Русија.

Одлуката за санкција е повторен погрешен чекор, соопшти Русија рече потенцирајќи дека повиците за ослободување на Навалниј се „незаконски“ и „апсурдни“.

Во соопштението на министерство беше наведено следното:

„Овој руски државјанин во нашата земја беше прогласен за виновен од рускиот суд поради економски криминал“.

Целокупното соопштение на руското Министерство за надворешни работи гласи:

„За жалење е што нелегитимните инструменти, како што се ултиматумите, притисоците и санкциите, се вкоренија во надворешната политика на ЕУ. ЕУ се обидува да ја прифати улогата на пол кој дејствува сам на глобалната сцена, но заборави дека тоа го спроведе во рамките на почитување на нејзините партнери,  принципот на неинтервенирање во внатрешните работи на друга земја, и строго почитување на меѓународното право “.Слични вести