Велика Британија ја повика Русија да ги ослободи украинските политички затвореници

Министерот за надворешни работи Доминик Рааб: „Велика Британија е страната на Украина против анексијата на Крим“

1587373
Велика Британија ја повика Русија да ги ослободи украинските политички затвореници

 

Велика Британија ја повика Русија која нелегално го анектираше Крим да ги ослободи над 100-те украински политичари кои ги уапси во Русија.

Во соопштението кое беше објавено  од британското Министерство за надворешни работи беше наведено дека поминаа 7 години од незаконското присоединување на Крим од страна на Русија и дека Велика Британија ја повторува силната поддршка за територијалниот интегритет и суверенитет на Украина.

Во соопштението се потенцира дека се поздравува Кримската платформа, која има за цел да ја собере меѓународната заедница заедно за да обезбеди вклучување на Крим кон Украина, а исто така беше повторен повикот: „Ја повикуваме Русија да ги ослободи над 100-те украински политичари кои беа уапсени на Крим и во Русија“.

Во соопштението беше истакнато дека Велика Британија даде 700 илјади фунти на Мисијата на Обединетите нации (ОН) за набљудување на човековите права за откривање на повредите на човековите права на Крим, а оваа година ќе се дадат 168 илјади фунти за да им се помогне на болниците и апликантите за пасоши во регионот Керсон.

Во соопштението беше објавена и проценката на Министерот за надворешни работи Доминик Рааб, кој рече дека неговата земја е страната на Украина против анексијата на Крим.

Рааб истакна дека Русија, со спречување на влезот на меѓународните набљудувачи на Крим се обидува да ги прикрие кршењата на човековите права и дека тесно соработуваат со ОН и другите меѓународни партнери за да се докаже дека Русија е одговорна за сето тоа што се случи.Слични вести