Судот на правдата на ЕУ го отфрли барањето за обесштетување на терористот на ПКК

Судот одлучи самиот Далокај да ги плати судските трошоци.

1582989
Судот на правдата на ЕУ го отфрли барањето за обесштетување на терористот на ПКК

 

Судот на правдата на Европската унија (ЕУ) го отфрли барањето на Шанли Далокај, еден од челниците на терористичката организација ПКК, кој се наоѓа на „листата на терористи“ на ЕУ, кој од Советот на ЕУ со образложение дека „претрпел штета поради замрзнување на неговите средства“, да плати отштета.

Судот на правдата донесе одлука во врска со апликацијата на Шанли Далокај, кој е на „списокот на терористи“ на Советот на ЕУ и чие живеалиште е наведено во содржината на одлуката, да се отстрани од списокот и да се надомести неговата штета.

Луксембуршкиот суд во својата одлука од 10 февруари 2021 година соопшти дека не ги прифаќа барањата на Далокај. Судот одлучи самиот Далокај да ги плати судските трошоци.

Инаку Далокај, кој е одговорен за финансиските работи на ПКК, од Советот побара да ги надомести финансиските загуби што ги претрпе поради одлуката на Европскиот совет за замрзнување на неговите средства.Слични вести