Терористички напад во подрачјето на операцијата Извор на мирот во Сирија: Загинаа двајца цивили, двајца се ранети

Локалните безбедносни сили кои извршија увид на местото на експлозијата стојат на можноста нападот да е реализиран од страна на сепаратистичко-терористичката организација ЈПГ/ПКК

1571151
Терористички напад во подрачјето на операцијата Извор на мирот во Сирија: Загинаа двајца цивили, двајца се ранети

Во експлозија на поставена експлозивна направа во мотоцикл во населеното место Тел Абјад кое се наоѓа под контрола на опозиционерите, во северниот дел на Сирија, загинаа двајца цивили, а двајца се ранети.

Тешко ранетиот е префрлен на лекување во Турција.

Локалните безбедносни сили кои извршија увид на местото на експлозијата стојат на можноста нападот да е реализиран од страна на сепаратистичко-терористичката организација ЈПГ/ПКК.

Центарот на населеното место Тел Абјад во северниот дел на Сирија со реализираната операција Извор на мирот на 13 октомври 2019 година беше исчистен од тероризмот.

Меѓутоа, сепаратистичко-терористичката организација ЈПГ/ПКК од областите на Ајн Иса и Тел Темир  кадешто продолжува ја окупацијата, често реализира терористички напади врз областите на Расулајн и Тел Абјад кои со операцијата Извор на мирот се исчистени од тероризмот.

 Слични вести