Според неофицијалните резултати од изборите во Киргистан, Садир Џапаров е нов претседател на земјата

Садир Џапаров освои 79,18 отсто од гласовите води на изборите

1560943
Според неофицијалните резултати од изборите во Киргистан, Садир Џапаров е нов претседател на земјата

 

Според неофицијалните резултати, на претседателските избори во Киргистан победи поранешниот претседател Садир Капаров, кој освои 79,18 отсто од гласовите.

Претседателката на Централната изборна и комисија референдум Нуржан Шаилдабекова рече дека заврши гласањето во 2.474 гласачки кутии и дека се преброени 96,44 отсто од гласовите.

Наведувајќи дека во земјата има 3.563.574 регистрирани гласачи, Шаилдабекова изјави дека на претседателските избори и референдумот гласале 1.339.638 гласачи, што изнесува 37,59 отсто од севкупниот број регистрирани гласачи.

Шаилдабекова ја сподели информацијата дека според неофицијалните резултати, Садир Џапаров, кој освои 79,18 отсто од гласовите води на изборите.

Шаилдабекова изјави дека на истовремениот референдум за утврдување на обликот на управувањето со земјата, гласаа 34,29 отсто од кои 81,2 отсто гласаа за „претседателсскиот систем“.Слични вести