ОАЕ: „Сакаме да ги нормализираме односите со Турција“

Не станува збор за  било каква причина за конфликт или проблеми со Турција

1561017
ОАЕ: „Сакаме да ги нормализираме односите со Турција“

 

Министерот за надворешни работи на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) Енвер Гаргаш рече дека сакаат да ги нормализираат односите со Турција кои ќе се засноваат на заемно почитување на суверенитетот.

Енвер Гаргаш во екслузивното интервју за ТВ-канал „Скајњуз“ со седиште во ОАЕ, направи проценка на односите со Турција.

Гаргаш рече: „Не станува збор за  било каква причина за конфликт или проблеми со Турција. Го видовме неодамнешните изјави на Турција во врска со Европската унија.

На Турција сакаме да и го кажеме следното: Сакаме да ги нормализираме нашите односи во рамките на заемно почитување на суверенитетот“.

Гаргаш рече дека на 7 јануари, неговата земја е број еден трговски партнер на Турција на Блискиот исток.Слични вести