Бројот на загинатите цивили во вооружениот напад во Етиопија се зголеми на 222 лица

Бројот на загинатите цивили во вооружениот напад кој беше извршен на едно село во западниот дел на Етиопија се зголеми на 222 лица

1552284
Бројот на загинатите цивили во вооружениот напад во Етиопија се зголеми на 222 лица

Бројот на загинатите цивили во реализираниот напад од страна на вооружени напаѓачи на едно село во Етиопија се зголеми на 222 лица.

Во нападот што беше извршен од страна на една вооружена група во средата врз едно село во западниот дел на земјата животот го загубија голем број цивили, а повеќе од 40 илјади лица кои живеат во областа беа приморани да ги напуштат своите домови.

Владата за одговорен за судирите коишто се интензивирани во последните месеци во областа го смета Народноослободителниот фронт на Тиграј (TPLF).

Етиопската армија претходно соопшти дека 42'јца од лицата кои се сметаат за одговорни за нападот се неутрализирани. 

Премиерот на Етиопија Абиј Ахмед исто така нападот го окарактеризира како  „масакр“.

 Слични вести