ЕУ и Грција ќе формираат заеднички центар за прием на имигранти

Центарот се очекува да биде отворен до септември 2021 година

1539091
ЕУ и Грција ќе формираат заеднички центар за прием на имигранти

 

Европската унија (ЕУ) и Грција постигнаа договор за заеднички план за формирање нов центар за прием на имигранти на островот Мидилли (Лезбос).

Во соопштението објавено од страна на Европската комисија беше истакнато дека денес страните потпишаа протокол за прашања како што се изградбата на центарот, управувањето со имигрантите кои одат на островот, беспрекорното спроведување на постапките за азил и враќање и мерките за адаптација, условите за прифаќање во согласност со законите на ЕУ и обуката на персоналот за работа во центарот.

Договорот од страна на ЕУ се оценува за важен чекор кон воспоставување ново место за сместување откако логорот Мориа на островот Мидилли стана неупотреблив по пожарот во септември.

Центарот се очекува да биде отворен до септември 2021 година.

Минатиот месец, ЕУ одвои 121 милиони евра на Грција за воспоставување на 3 помали одделни прифатни центри на островите Сисам (Самос), Истанќој (Кос) и Лерос. Сите три центри се планира да бидат отворени до септември 2021 година.Слични вести