Гутерес: Рушењето на куќите на Палестинците достигна до највисоко ниво во последните 4 години

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутерес истакна дека рушењето и одземањето на куќите на Палестинците од страна на израелските власти достигна до највисоко ниво во последните 4 години

1538119
Гутерес: Рушењето на куќите на Палестинците достигна до највисоко ниво во последните 4 години

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутерес во говорот што го одржа во рамките на Меѓународниот ден на солидарност со палестинскиот народ привлече внимание дека Израел продолжува со плановите за експанзија и населување на палестинските територии,

Гутерес истакна дека рушењето и одземањето на градбите на Палестинците од страна на израелските власти достигна до највисоко ниво во последните 4 години. 

Велејќи дека Израел со плановите за ширење и изградба на нови населби го крши меѓународното право, Гутерес напомена дека рушењето и одземањето на градбите на Палестинците од страна на израелските власти на окупираниот Западен Брег, вклучувајќи го и Источен Ерусалим (Кудс) достигна до највисоко ниво во последните 4 години. 

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутерес додаде дека решението за одржлив мир во регионот може да се воспостави само со формирање на две држави.Слични вести