Азербејџанската армија влезе во Лачин

Лачин беше ослободен од 28-годишната ерменска окупација

1537182
Азербејџанската армија влезе во Лачин

 

Азербејџанската армија влезе во Лачин, кој беше ослободен од 28-годишната ерменска окупација.

Во согласност со договорот за примирје кој минатиот месец беше потпишан меѓу Азербејџан и Ерменија со посредство на Русија, Ерменија, која претходно ги евакуираше Келбеџер и Агдам, вчера во 24:00 часот по локално време го напушти Лачин.

Во операцијата којшто азербејџанската армија ја започна на 27 септември, по ослободувањето на 5 градски центри, 4 помали градови и 286 села, Ерменија го прифати поразот и потпиша договор со кој даде ветување за евакуација на окупираните провинции Агдам, Лачин и Келбеџер.

Ерменската армија 20 ноември се повлече од Агдам, додека на на 25 ноември се повлече и од Келбеџер.Слични вести