ПКК призна дека војува на страната на Ерменија

„Во Карабах се бориме заедно со ерменските војници. Кога ќе посакаат, ние секогаш ќе бидеме на страната на ерменскиот народ“ рече Лајика Ѓултекин

1535982
ПКК призна дека војува на страната на Ерменија

 

Таканаречените водачи на сепаратистичко-терористичка организација ПКК признаа дека во Нагорно Карабах, терористите војувале во ерменските редови против Азербејџан.

Според информациите добиени од безбедносни извори, Лајика Гилтекин, една од таканаречените водачи на одделот за структуирање на женскиот огранок на терористичката организација ПКК/КЏК, во гласникот на организацијата објави признание.

„Во Карабах се бориме заедно со ерменските војници. Кога ќе посакаат, ние секогаш ќе бидеме на страната на ерменскиот народ“ рече Ѓултекин и додаде дека терористите се борат против Азербејџан.

На тој начин, уште еднаш се докажа дека терористите на ПКК биле во редовите на Ерменија пред договорот потпишан (10 ноември) во Нагорно Карабах.

Од друга страна, безбедносни извори објавија дека поради интензивните операции на Турските вооружени сили, се зголеми бегството од терористичката организација и дека во организацијата има голема распаѓање. Во голема мера се намали прклучувањето во организацијата и организацијата ја изгуби слободата на дејствување.

Изворите нагласија дека терористичката организација ПКК / КЕКК на страната на Ерменија во Карабах застана со цел Ерменија да ги поддржи на северот на Ирак и на тој начин се обидоа да спроведат еден гнасен план како што р затворање на недостатокот на персонал повикувајќи се на жени и млади.Слични вести