Во градот Терхуне во Либија пронајдена уште една масовна гробница

Директорот за пребарување и утврдување на исчезнатите во Либија Лутфи Тевфик истакна дека екипите во новопронајдената масовна гробница во Терхуне откриле две мртви тела и дека работите продолжуваат и оваа бројка би можела да се зголеми

1533128
Во градот Терхуне во Либија пронајдена уште една масовна гробница

Пронајдена уште една масовна гробница во градот Терхуне кој во јуни од страна на либиската армија беше ослободен од милициските сили на Халифа Хафтар, лидерот на нелегитимните вооружени сили во источниот дел на Либија.

Директорот за пребарување и утврдување на исчезнатите во Либија Лутфи Тевфик истакна дека екипите во новооткриената масовна гробница во Терхуне откриле две мртви тела и дека работите продолжуваат и оваа бројка би можела да се зголеми.

Инаку, во рамките на операцијата „Бура на мирот“ која беше започната од страна на либиската армија на 25 март, на 3 јуни беше воспоставената контролата на целата територија во административните граници на главниот град Триполи, а на 5 јуни беше воспоставена контролата и во градот Терхуне.

По ослободувањето на градот Терхуне кој од страна на милициските сили на Хафтар за време на 14 месечните напади врз главниот град Триполи беше користен како оперативен центар и центар за снабдување, либиските власти во градот и околината пронајдоа голем број масовни гробници со голем број мртви тела. 

 Слични вести