Азербејџанската армија влезе во градот Агдам кој 27 години се наоѓаше под ерменска окупација

Во објавеното соопштение од Министерството за одбрана на Азербејџан е соопштено дека азербејџанската армија влезе во градот Агдам кој 27 години се наоѓаше под ерменска окупација и кој е напуштен од страна на ерменската армија

1531052
Азербејџанската армија влезе во градот Агдам кој 27 години се наоѓаше под ерменска окупација

Азербејџанската армија влезе во градот Агдам кој 27 години се наоѓаше под окупација на Ерменија.

Во објавеното соопштение од Министерството за одбрана на Азербејџан е соопштено дека согласно потпишаниот договор за прекин на огнот со посредство на Русија помеѓу Азџербејџан и Ерменија, азербејџанската армија влезе во градот Агдам кој е напуштен од страна на ерменската армија.

Приближно 77 оттсо од подрачјето на градот Агдам беше окупирано од страна на ерменската армија во 1993 година и притоа беа принудени да ги напуштат своите домови и својот роден крај приближно 200 илјади Азербејџанци.

Во периодот на окупацијата, градот Агдам беше ограбен и разрушен од страна на Ерменците и поголемиот дел од околните села и градот беа разрушени и напуштени.

Инаку, откако азербејџанската армија во операцијата којашто ја започна на 27 септември ослободи од окупација 5 градови, 4 градчиња и повеќе од 286 села, Ерменија го призна поразот и го потпиша договорот со кој вети дека ќе се повлече и од окупираните градови Агдам, Лачин и Келбеџер.Слични вести