Русија ќе формира поморска база во Судан

Соодветно на тоа, земјиштето потребно за изградба на базата, бесплатно ќе биде обезбедено од Судан

1529303
Русија ќе формира поморска база во Судан

 

Рускиот претседател Владимир Путин ја верификува одлуката за формирање на руска поморска база во Судан.

Според указот потпишан од Путин, беше прифатен предлогот на руското Министерство за одбрана за формирање на руска поморска база во градот Порт Судан во Судан.

Соодветно на тоа, земјиштето потребно за изградба на базата, бесплатно ќе биде обезбедено од Судан.

Русија преку аеродромите и пристаништата во Судан, за поддршка на базата ќе има право да донесе секакво оружје, муниција и друга опрема што ќе биде потребна.

За изградба на базата, Русија освен 300-те лица и оние кои работат со нуклеарна енергија, во исто време ќе може да користи 4 бродови.Слични вести