Расте биланост на Ковид-19 во светот

Бројот на оздравените од Ковид-19 се искачи на 38.203.000

1528457
Расте биланост на Ковид-19 во светот

 

Бројот на смртните случаи поради новиот вид коронавирус (Ковид-19) во светот изнесува над 1.325.970. Бројот на заразените од вирусот е 54.922.000, а бројот на оние кои се оздравиле 38.203.000.

Во Соединетите Американски Држави (САД), каде што поради Ковид-19 умреа 251.901 лице, бројот на заразните изнесува над 11.367.000.

Бројот на смртните случаи поради Ковид-19 во Велика Британија изнесува над 51.934. Бројот на заразените во земјата се зголеми на 1.369.000. Премиерот Борис Џонсон се повлече во карантин поради контакт со едно лице кое беше позитивно на новиот тип на коронавирус.

Бројот на смртни случаи од коронавирус во Италија се искачи на 45.229. Бројот на заразените во земјата изнесува 1.178.000. Италијанската влада покраините Тоскана и Кампанија ги рангираше во категоријата црвена со висок ризик поради зголемените случаи. На тој начин, бројот на покраините во земјата вклучени во црвената категорија се зголеми на 7.

Бројот на смртните случаи поради епидемијата во Шпанија се зголеми на 40.769. Бројот на заразени лица исто така се искачи на 1.492.000.

Бројот на смртните случаи поради епидемијата во Франција се зголеми на 44.548. Бројот на заразени лица се зголеми на 1.98.000.

Во последните 24 часа во Грција од епидемијата умреа 71 лице, додека бројот на дијагностицирани од Ковид-19 се зголеми на 1.698 лица. Бројот на смртните лица во земјата се зголеми на 106 илјади, а бројот на заразени на 74.205.Слични вести