Мајк Помпео од петок (13 ноември, 2020 г.) ќе тргне на турнеја по 7 земји меѓу кои и Турција

Американскиот државен секретар Мајк Помпео на одржаната неделна прес-конференција информира дека  од петок (13 ноември, 2020 г.) ќе тргне на турнеја по 7 земји меѓу кои се наоѓа и Турција

1525675
Мајк Помпео од петок (13 ноември, 2020 г.) ќе тргне на турнеја по 7 земји меѓу кои и Турција

Американскиот државен секретар Мајк Помпео  од петок (13 ноември, 2020 г.) ќе тргне на турнеја по 7 земји меѓу кои се наоѓа и Турција, како и земји како Франција и Израел.

Помпео на одржаната неделна прес-конференција направи проценка на дневниот ред кадешто информира дека ќе тргне на обемна надворешна турнеја.

Мајк Помпео рече: „Почнувајќи од петок ќе ги посетам Франција, Турција, Грузија, Израел, Катар, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и Саудиска Арабија. На разговорите ќе разгледаме бројни прашања според земјите.“

Американскиот државен секретар Мајк Помпео застана во одбрана на тоа дека администрацијата на веќе поранешната администрација на претседателот на САД Доналд Трамп беше успешна во процесот на Блискоисточниот мир и „нормализацијата со Израел“ и напомена дека овој процес ќе се разгледа особено со земјите од регионот.Слични вести