Терористички напад со мотоцикл во Африн во Сирија

Безбедносните извори истакнаа дека бомбашките напади во областа којашто е исчистена од тероризам, се извршуваат од страна на сепаратистичко-терористичка организација ЈПГ/ПКК

1516681
Терористички напад со мотоцикл во Африн во Сирија

Во терористичкиот напад извршен со мотоцикл натоварен со експлозив во областа Африн, која е под контрола на опозицијата во северна Сирија загинаа 2, а 10 цивили беа повредени

Во центарот на областа Африн, која беше исчистена од тероризмот со операцијата „Маслиново гранче“ (јануари-март 2018 година) спроведена од турските вооружени сили, експлодираше бомбата поставена на еден мотоцикл.

Во терористичкиот напад животот го загубија 2, а 10 цивили беа повредени.

Безбедносните извори истакнаа дека бомбашките напади во областа којашто е исчистена од тероризам, се извршуваат од страна на сепаратистичко-терористичка организација ЈПГ/ПКК, но бидејќи истите им нанесуваат штета на цивилите, организацијата се воздржува од преземање на одговорност за нападите.

Терористите на ЈПГ/ПКК, кои согласно меморандумот меѓу Турција и Русија од 22 октомври 2019 година, треба да се повлечат од Тел Рифат, честопати во подрачјата Баб, Азез, Џераблус и Африн извршуваат терористички напади.Слични вести