Џонсон: „Ќе продолжиме со активностите за соработка со Турција и Грција“

Премиерот Џонсон оствари средба со грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис

1512840
Џонсон: „Ќе продолжиме со активностите за соработка со Турција и Грција“

 

Британскиот премиер Борис Џонсон рече дека „за да се намали напнатоста во Источен Медитеран ќе продолжат со активностите за соработка со Турција и Грција“.

Во соопштението кое беше објавено од страна на канцеларијата на владата на број 10, премиерот Џонсон оствари средба со грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис.

На средбата се дискутираше за борбата против новиот вид коронавирус (Ковид-19), преговорите за трговскиот договор меѓу Европската унија (ЕУ) и Велика Британија, како и прашањата за источниот Медитеран и Кипар.

Истакнувајќи ја потребата од дијалог во Источниот Медитеран, британскиот премиер Борис Џонсон рече дека ја поздравува одлучноста да се решат споровите преку дипломатски патишта и дека Велика Британија ќе продолжи да работи со двете страни за намалување на напнатоста.

На средбата на која беа разменети мислења и во врска со претседателските избори во Турската Република Северен Кипар (ТРСК), британскиот премиер изјави дека решението на Кипар е во интерес на сите.Слични вести