Во Демократска Република Конго приближно 1.300 затвореници избегаа од затвор

Во Демократска Република Конго е извршен напад на затвор од кој избегаа приближно 1.300 затвореници

1512569
Во Демократска Република Конго приближно 1.300 затвореници избегаа од затвор

По нападот на една бунтовничка група на затворот Бени во источниот дел на Демократска Република Конго, приближно 1.300 затвореници.

Вршителот на должноста претседател на општина Бени Модесте Бакванамаха информира дека затворот Бени беше подложен на напад од страна на бунтовниците. 

Велејќи дека приближно 100 бунтовници извршија напад на затворот, Бакванамаха рече дека по рушењето а вратата на затворот со експлозив избегаа приближно 1.300 затвореници.

Бакванамаха подвлече дека во затворот во мнозинство се наоѓаа членови на бунтовничката група на Обединетите демократски сили (АДФ) и за нападот ги осуди АДФ. Слични вести