Расте билансот на Ковид-19 во светот

Бројот на оздравените од Ковид-19 во светот изнесува 29.422.415

1510095
Расте билансот на Ковид-19 во светот

Бројот на смртните случаи од новиот вид на коронавирусот (Ковид-19) во светот изнесува  над 1.104.170. Зголемувањето на бројот на заразените ни покажува дека вториот бран се шири интензивно, особено во Европа. Додека бројот на заразени изнесува над 39.253.120, бројот на оздравените е 29.422.415.

Во Соединетите Американски Држави (САД), каде вкупниот број на смртни случаи достигна 222.781, а а бројот на заразените од Ковид-19 се зголеми на 8.219.831, продолжува да расте стапката на заразени во 41 држава, се наведува дека се очекува трет врз од аспект на зголемувањето на бројот на заразените.

Во Франција, во последните 24 часа поради епидемијата умреа уште 88 лица, поради пто вкупниот број на за смтни случаи се зголеми на 33.125. Бројот на заразените од вирусот се зголеми за уште рекордни 30.621 и изнесува 809.684. Здравствените работници истакна дека пандемските услови ги исцрпиле протестите организирани од страна на синдикатите низ целата земја, поради што од претседателот Емануел Макрон побараа да ангажира повеќе лекари, медицински сестри и здравствени работници.

Во Германија, во последните 24 часа 24 лица од Ковид-19 бројот на смртните случаи се зголеми на 9.810. Бројот на заразените од Ковид-19 во земјата се зголеми за уште 7.334 и достигна 348.816. Ова зголемување на заразените во Германија беше забележано како најголем број од појавата на вирусот.

Во Белгија, каде од Ковид-19 досега умреа 10.327 лица, беше наведено дека федералната влада ќе објави нови мерки во случај дневниот просек на бројот на заразените се приближи до 6 илјади. Вкупниот број на заразени во земјата се зголеми на 191.959.

Во Босна и Херцеговина, каде досега од Ковид-19 умреа 980 лица, во последните 24 часа откриени беа регистрирани 621 нов случај, што претставува највисоко дневно зголемување од почетокот на епидемијата. До денес, во земјата од Ковид-19 се дијагностицирани 32.845 лица. Тестот на Ковид-19 на Бакир Изетбеговиќ, претседателот на Партијата за демократска акција (СДА) и заменик претседател на Народното собрание, беше позитивен. Изетбеговиќ ги откажа сите претходно планирани програми и изолираше во својот дом.Слични вести