Киргискиот претседател Џеенбеков: „Спремен сум за дијалог“

„Јас добро ги разбирам барањата на луѓето. Јас вложувам максимални напори за решавање на настанатата криза“ рече Џеенбеков

1504871
Киргискиот претседател Џеенбеков: „Спремен сум за дијалог“

 

Претседателот на Киргистан Сооронбај Џеенбеков изјави дека „е подготвен за дијалог со политичките сили“ по окупацијата на државните згради во земјата и откажувањето на парламентарните избори.

Џеенбеков, кој изјави дека настаните по окупацијата на државните згради во земјата ги следи од Бишкек, вчера по втор пат даде писмена изјава.

Во изјавата објавена од претседателскиот прес-центар, беше наведено дека Џеенбеков е подготвен за дијалог со политичките сили и досега ниту една страна не понуди ниту една единствена преговарачка платформа за решение.

„Почитувани водачи на политичките сили, како претседател, јас сум подготвен да направам се што можам за да излезам од сегашниот политички ќор-сокак. Јас добро ги разбирам барањата на луѓето. Јас вложувам максимални напори за решавање на настанатата криза.“

Приврзаниците на 12 политички партии, кои не ги признаа резултатите од изборите одржани на 4 октомври во земјата, по демонстрациите што ги одржаа, ги окупираа претседателските згради и парламентот.

Претставниците на опозициската партија, кои ја контролираат зградата на Владата, беа во борба за власт по оставките на шефот на Собранието и премиерот.Слични вести