Расте биланост на Ковид-19 во светот

Бројот на оздравените се зголеми на 22 046 000

1492936
Расте биланост на Ковид-19 во светот

Бројот на смртните случаи од новиот вид на коронавируст (Ковид-19) во светот изнесува над 950 628. Бројот на инфектирани случаи се приближи кон 30 356 000, бројот на оздравените изнесува над 22 046 000.

Бројот на смрните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во САД која важи за епицентар на епидемијата се зголеми на 202 213, на заразените на 6 814 000. Училиштата во Њујорк по вторпат беа затворени поради недоволна подготвеност наспроти Ковид-19. Градоначалникот на градот Бил Блазио рече дека наставата требаше да започне во понеделник, но поради недоволната подготвеност, учениците во основното училиште со наставата ќе започнат на 29 септември, додека гимназилаците на 1 октомври.

Бројот на смртните случаи во Бразил се зголеми за уште 829 и вкупниот број на починати од Ковид-19 во земјата се зголеми на 135 031, додека бројот на заразените се зголеми за уште 36 303 и достигна 4 457 000.

Според податците на Министерството за здравство на мексико, бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 чаа во оваа земја се зголеми за уште 201 и изнесува 72 179. Бројот на заразенитсе зголемиа уште 3 182 и изнесува 648 113.Слични вести