Мицотакис изрази спремност за одржување со Ердоган

Започнувањето преговори за истражување зависи од генералниот амбиент

1489861
Мицотакис изрази спремност за одржување со Ердоган

Грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис рече дека во рамките на напорите за надминување на напнатоста со Турција е спремен да оствари средба со претседателот Реџеп Тајип Ердоан.

На прес конференцијата во Солун, премиерот Мицотакис се осврна на напнатоста во Источниот Медитеран и односите со Турција.

Враќањето на турскиот брод за сеизмички истражувања Оруч Реис во Анталија, Мицотакис го оцени за поволен чекор и рече дека во случај да продолжат овој вид чекори од турската страна, е спремен за одржување нови преговори со Турција во форматот на истражувачки активности.

Започнувањето преговори за истражување зависи од генералниот амбиент, рече Мицотакис и додаде дека во минатото имваме можност да видиме дека беа фрлени поволни чекори, но веднаш потоа во продолжение беа фрлени и неповолни чекори.

Мицотакис меѓудругото рече дека не станува збор за наоружување на островите на Егејот, ова прашање не беше разгледано на истражувачките средби и нема да се изнесе на дневниот ред.

На прашањата во врска со претсдетаелот Ердога, Мицотакис рече:

„Во случај да се надмине напнатоста, спремен сум да одржам средба со Ердоган.“

Последната средба за истражувања во Егејското море меѓу двете земји коишто започнаа во 2002 година се одржа на 1 март 2016 година во Атина. Од тогаш наваму средбите меѓу делегациите на двете земји се одржаа само на ниво на политички советувања и никако не се трансформираа во средбите за истражување.Слични вести