Расте билансот на Ковид-19 во светот

Бројот на оздравените изнесува над 20 345 590

1488777
Расте билансот на Ковид-19 во светот

Бројот на смртните случаи од новиот вид на коронавирус (Ковид-19) во светот изнесува над 916 256. Бројот на инфектирани изнесува над 28 351 975, додека бројот на оздравени ја надмина бројката од 20 357 355.

Во Соединетите Американски Држави (САД), која земја важи за епицентар на Ковид-19 и најголем број на смртни случаи поврзани со вируси, живот го загубија 196 331. Бројот на инфектирани во земјата се зголеми на 6 588 181.

 

Во Бразил, со смртта на уште 922 лица, бројот на смртни случаи поврзани со вируси во земјата се искачи на 129 575, а бројот на инфектирани се зголеми за уште 40 431 и достигна 4 239 763. Бразил, со над 211 милиони жители, е трета земја со најголем број случаи, по САД и Индија.

Во Мексико, во последните 24 часа животите од Ковид-19 ги загубија уште 554 и изнесува 69 649. Бројот на инфектирани од „Ковид-19“ во земјата се зголеми за уште 4 857 и изнесува 652 илјади 364.

Во Австралија, бројот на смртни случаи од вирусот со уште 9 смртни случаи во Викторија, каде Ковид-19 предизвика најголем број на жртви и случаи на заразени, се искачи на 797,

Во Англија, каде што епидемијата однесе најмногу животи во Европа, бројот на смртни случаи изнесува 41 608, додека 358 138 лица се заразени со вирусот.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Италија изнесува 35 илјади 587, во Франција  30 813, во Перу 30 344, во Шпанија 29 699, во Колумбија 22 275, во Чиле 11 781, во Аргентина 10 907 и во Еквадор. 10 749.Слични вести