Расте стапката на насилство во Њујорк

Од мај наваму се регистрирани 791 случај на насилства, додека од аспект на бројот на убиствата исто така беше забележан раст за 50 отсто

1484309
Расте стапката на насилство во Њујорк

Стапката на вооружено насилство во Њујорк во август во споредба со истиот период минатата година се зголеми за повеќе од два пати.

Во сооштението кое беше објавено од страна на Полициската станица на Њујорк беше истакнато дека минатата година во градот беа регистрирани 91 вооружено насилство, додека годинава оваа бројка се зголеми на 242 насилства.

Од мај наваму се регистрирани 791 случај на насилства, додека од аспект на бројот на убиствата исто така беше забележан раст за 50 отсто.

Градоначалникот на Њујорк Бил де Блазио рече дека новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) исто така има значајна улога во зголемувањето на бројот на вооружените насилства.

Во период кога пандемијата, насилството на полицијата и протестите против расизмот и натаму се наоѓаат на дневниот ред на земјата,во голем број американски градови расте бројот на вооружените насилства.Слични вести