Преглед на состојбата со коронавирусот (Ковид-19) во светот

Во Соединетите Американски Држави (САД) бројот на смртните случа се искачи на над 176 илјади 337 лица, додека бројот на случаите на зараза изнесува повеќе од 5 милиони 800 илјади инфектирани

1475898
Преглед на состојбата со коронавирусот (Ковид-19) во светот
000_1QP2EG.jpg
tokyo japonya.jpg
belçika.jpg
kovid.jpg
kovid.jpg
Covid-19.jpg
covid19 guney afrika
covid19 meksika
super covid19 fransa
SPR Barcelona covid.jpg
Süper Covid.jpg
Süper Covid-19.jpg
super covid-19 kolombiya
Covid Süper.jpg
süper covid19.jpg
super covid19 abd
super covid19 4.jpg
super covid19 3.jpg
super covid19 8.jpg
super covid19 2.jpg
moskova covid.jpg

Бројот на смртните случаи од пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) во светот надмина 791 илјада 002 лицa, на случаите на зараза изнесува над 22 милиони 579 илјади лица, а досега оздравеа повеќе од 15 милиони 301 илјада заболени од вирусот.

Најголем број човечки загуби и регистрирани случаи на зараза има во Соединетите Американски Држави (САД) кадешто бројот на смртните случа се искачи на над 176 илјади 337 лица, додека бројот на случаите на зараза изнесува повеќе од 5 милиони 800 илјади инфектирани. 

Во латиноамериканската држава Бразил, која по смртните случаи и случаите на зараза веднаш по САД се наоѓа на второ место во светот и која се смета за епицентар во Латинска Америка, бројот на починатите од Ковид-19 се зголеми на вкупно 111.189, а на случаите на зараза достигна до 3 милиони 460 илјади 413 лица.

Во Мексико, во изминатите 24 часа од коронавирусот животот го загубија уште 707 лица со што бројот на смртните случаи се зголеми на вкупно 58.481, додека со регистрирани 5.792 новозаразени бројот на случаите на зараза достигна до 537.031 лице.

Во Велика Британија, со најголем број починати во Европа, бројот на смртните случаи се зголеми на вкупно 41.397, на случаите на зараза изнесува 321.098 лица.

Во Италија, бројот на смртните случаи од Ковид-19 се зголеми на вкупно 35.412 лица, а на инфектираните достигна до 255.278 лица. Бројот на активни случаи во земјата изнесува 15.360 лица. 

Во Франција, бројот на смртните случаи од Ковид-19 достигна до 30.468, а на случаите на зараза изнесува 225.043 лица.

Во Шпанија, Министерството за здравство соопшти дека во последните 7 дена починаа уште 131 лице со што бројот на смртните случаи од Ковид-19 се зголеми на 28.797. Министерството воедно соопшти дека во изминатите 24 часа се регистрирани 3.715 нови случаи на зараза. Ваквиот брз раст во бројот на новите случаи на Ковид-19 стана причина и за појава на дискусии во врска со новата учебна година за којашто се предвидуваше да започне во септември. Четири големи синдикати во главниот град Мадрид застанувајќи во одбрана на тоа дека во училиштата не се земаат доволни мерки против Ковид-19, донесоа одлука на 10 септември да започнат штрајк во сите државни училишта и во секое ниво на образование.  

Бројот на смртните случаи од новиот тип коронавирус (Ковид-19) во некои други западни земји во светот е вака: 

Перу 26.834

Колумбија 15.979

Чиле 10.578 

Белгија 9.969

Германија 9.314

Канада 9.049

Холандија 6.181

Еквадор 6.146

Шведска 5.802

Аргентина 6.330

Боливија 4.233

Романија 3.106  

Швајцарија 1.996

Полска 1.913

Ирска 1.775

Португалија 1.786

Панама 1.827

Доминиканската Република 1.501

Австрија 729

Србија 684

Данска 621

Унгарија 609

Северна Македонија 551

Бугарија 527

Босна и Херцеговина 507

Австралија 463

Чешка 404

Финска 334

Норвешка 262

Грција 235

Албанија 234

Хрватска 168

Словенија 129

Преглед на состојбата со Ковид-19 во источните земји, арапските земји, Азија и Африка

Пандемијата на Ковид-19 продолжува да се шири и да одзема животи и во источните земји, а поготово во арапските земји и земјите во Азија и Африка.

Во Индија, која со 2 милиони 835 илјади 822 инфектирани лица е во положба на трета земја во светот по бројот на случаите на зараза, бројот на смртните случаи се зголеми на вкупно 53.994.

Во Русија, бројот на смртните случаи од Ковид-19 се зголеми на 15.989 лица, а на случаите на зараза изнесува 937.321.

Во Иран, кадешто досега починаа 20.125 лица, бројот на случаите на зараза се искачи на 350.279. 

Во Пакистан, кадешто од Ковид-19 животот го загубија 6.201 лице, бројот на случаите на зараза се зголеми на 290.445. 

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во некои други азиски и арапски земји е вака: 

Индонезија 6.346

Ирак 6.121

Бангладеш 3.781

Саудиска Арабија 3.506

Филипините 2.795

Украина 2.144

Киргистан 1.498

Казахстан 1.415

Авганистан 1.375

Јапонија 1.128

Ерменија 833

Израел 781

Белорусија 622

Оман 603

Јужна Кореја 307

Бахреин 178

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 на континентот Африка се зголеми на вкупно 26.685 лица, а на случаите на зараза достигна до 1.151.695.

Најголем број смртни случаи во Африка има во Јужноафриканската Република кадешто досега починаа вкупно 12.423, а потоа следуваат Египет со 5.197, Алжир 1.379, Нигерија 1.402, Судан 808, Мароко 743, Етиопија 600, Кенија 506, Камерун 406, Сенегал 258 починати.

 Слични вести