Преглед на состојбата со коронавирусот (Ковид-19) во светот

Во Соединетите Американски Држави (САД) кадешто бројот на смртните случа се искачи на над 173 илјади 716 лица, додека бројот на случаите на зараза изнесува повеќе од 5 милиони 612 илјади 027 инфектирани

1474775
Преглед на состојбата со коронавирусот (Ковид-19) во светот

Бројот на смртните случаи од пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) во светот надмина 777 илјади 488 лицa, на случаите на зараза изнесува над 22 милиони 053 илјади лица, а досега оздравеа повеќе од 14 милиони 796 илјади заболени од вирусот.

Најголем број човечки загуби и регистрирани случаи на зараза има во Соединетите Американски Држави (САД) кадешто бројот на смртните случа се искачи на над 173 илјади 716 лица, додека бројот на случаите на зараза изнесува повеќе од 5 милиони 612 илјади 027 инфектирани. 

Во латиноамериканската држава Бразил, која по смртните случаи и случаите на зараза веднаш по САД се наоѓа на второ место во светот и која се смета за епицентар во Латинска Америка, бројот на починатите од Ковид-19 се зголеми на вкупно 108.654, а на случаите на зараза достигна до 3 милиони 363 илјади 235 лице.

Во Мексико, во изминатите 24 часа од коронавирусот животот го загубија уште 266 лица со што бројот на смртните случаи се зголеми на вкупно 57.023, додека со регистрирани 3.571 новозаразен бројот на случаите на зараза достигна до 525.733 лица.

Во Велика Британија, епицентарот на пандемијата во Европа, бројот на смртните случаи се зголеми на вкупно 41.369, на случаите на зараза изнесува според официјални бројки изнесува 319.197 лица.

Во Италија, бројот на смртните случаи од Ковид-19 се зголеми на вкупно 35.400 лица, а на инфектираните достигна до 254.235 лица. Бројот на активни случаи во земјата изнесува 14.867 лица. 

Во Франција, бројот на смртните случаи од Ковид-19 достигна до 30.429, а на случаите на зараза изнесува 219.029 лица.

Во Шпанија, Министерството за здравство соопшти дека во последните 7 дена од Ковид-19 починаа уште 54 лица со што бројот на смртните случаи се зголеми на 28.646. Министерството воедно соопшти дека од петокот досега во земјата е забележан раст во бројот на новите случаи на зараза од над 16 илјади лица. Бројот на инфектираните во Шпанија изнесува вкупно 382.142 лица.  

Бројот на смртните случаи од новиот тип коронавирус (Ковид-19) во некои други западни земји во светот е вака: 

Перу 26.481

Колумбија 15.372

Чиле 10.513 

Белгија 9.944

Германија 9.296

Канада 9.032

Холандија 6.172

Еквадор 6.083

Шведска 5.787

Аргентина 5.814

Боливија 4.123

Романија 3.029  

Швајцарија 1.991

Полска 1.885

Ирска 1.774

Португалија 1.779

Панама 1.788

Доминиканската Република 1.481

Австрија 729

Србија 677

Данска 621

Унгарија 609

Северна Македонија 547

Бугарија 512

Босна и Херцеговина 486

Австралија 438

Чешка 399

Финска 334

Норвешка 261

Грција 230

Албанија 230

Хрватска 166

Словенија 129

Преглед на состојбата со Ковид-19 во источните земји, арапските земји, Азија и Африка

Пандемијата на Ковид-19 продолжува да се шири и да одзема животи и во источните земји, а поготово во арапските земји и земјите во Азија и Африка.

Во Индија, која со 2 милиони 703 илјади 517 инфектирани лица е во положба на трета земја во светот по бројот на случаите на зараза, бројот на смртните случаи се зголеми на вкупно 51.936.

Во Русија, бројот на смртните случаи од Ковид-19 се зголеми на 15.740 лица, а на случаите на зараза изнесува 927.745.

Во Иран, кадешто досега починаа 19.804 лица, бројот на случаите на зараза се искачи на 345.450. 

Во Пакистан, кадешто од Ковид-19 животот го загубија 6.190 лица, бројот на случаите на зараза се зголеми на 289.832. 

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во некои други азиски и арапски земји е вака: 

Индонезија 6.207

Ирак 5.954

Бангладеш 3.694

Саудиска Арабија 3.436

Филипините 2.681

Украина 2.116

Киргистан 1.498

Авганистан 1.375

Казахстан 1.269

Јапонија 1.099

Ерменија 832

Израел 692

Белорусија 613

Оман 588

Јужна Кореја 306

Бахреин 173

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 на континентот Африка се зголеми на вкупно 25.942, а на случаите на зараза се искачи на 1.132.101.

Најголем број смртни случаи во Африка има во Јужноафриканската Република кадешто досега починаа вкупно 11.982, а потоа следуваат Египет со 5.173, Алжир 1.379, Нигерија 977, Судан 803, Мароко 681, Етиопија 544, Кенија 482, Камерун 403, Сенегал 256 починати.

 Слични вести