Расте биланост на Ковид-19 во светот

Бројот на оздравените пациенти од Ковид-19 во светот изнесува 13 228 557

1471128
Расте биланост на Ковид-19 во светот

Бројот на смртните случаи од новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) во светот изнесува 740 194 лица, на заразените над 20 309 020, а на пациентите чија здравствена состојба се подобри над 13 228 557.

Бројот на смртните случаи во САД која важи за седиште на епидемијата на Ковид-19 во светот се зголеми на 166 274, додека бројот на заразените на 5 253 766.

Бројот на смртните случаи во последните 24 часа во Бразил која важи за седиште на епидемијата во Латинска Америка се зголеми за уште 703 и изнесува 101 857, додека на заразените се зголеми за уште 22 048 и достигна 3 057 470.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во Мексико се зголеми за уште 705 и изнесува 53 003, додека на заразените за уште 5 558 и достигна 485 836.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Перу изнесува 21 276, а на заразените 483 133.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Чиле изнесува 10 139, а на заразените 375 044.

Куба соопшти дека до денес од Ковид-19 умреле 88 лица и околу 3 илјади лица биле инфектирани. По укинувањето на забраните, во последните 24 часа биле утврдени 93 нови случаи на инфектирани. Во земјата е суспендиран јавниот превоз, а исто така повторно беше забранет и влезот на граѓаните во плажите.

Бројот на смртните случаи во Велика Британија, која важи за седиште на епидемијата во Европа изнесува 46 526, додека на инфектираните 311 641. Во периодот на карантинот во земјата околу 730 илјади лица останаа без работа.

Бројот на смртните случаи во Ковид-19 во Италија изнесува 35 209, додека на инфектираните 250 825.

Австралија соопшти дека умре 19 годишниот младинец кој се наоѓаше на хоспитализација од Ковид-19. На тој начин вкупниот број на мсртни случаи се зголеми на 332.

Бројот на смртните случаи во некои други земји во светот е даден во продолжение како што следува:

Шпанија 28 576, Колумбија 13 154, Белгија 9 879, Канада 8 987, Холандија 6 157, Еквадор 5 932, Шведска 5 766.Слични вести